Vinlagring

Vinlagring gör så man får fram de olika egenskaperna i vinet, de viner som säljs i butiker har ofta redan lagrats ett längre tag men det finns även viner som skulle behöva lagras längre och därefter först långt senare får sina fantastiska egenskaper. Ett vin utvecklas under många år och kan nå sin topp först 100 år efter att det har tillverkats och därefter så går det utför. Det skiljer sig mellan många olika viner och i regel så kan man säga att vin sällan blir dåligt.

Vid lagring av vin så bör flaskorna ligga mörkt och svalt. På så sätt kan de fortsätta att utvecklas även efter det att du har fått hem dem. Många införskaffar en vinkällare där de väljer att samla på sig sina favoritviner genom åren. Du har säkert redan sett en och annan vinkällare redan och de är ofta i imponerande exemplar. Faktum är dock att alla skulle vinna på att skaffa en vinkällare, åtminstone om man gillar vin. De behöver inte vara stora för att de ska vara effektiva och en mörk och sval plats där du kan förvara ett tiotal flaskor kommer att bidra till att du kommer att kunna dricka viner i fortsättningen som är helt fantastiska att ta del av.

Fördelar med vinlagring

Det finns många fördelar med att lagra sitt vin hemma. Har man ingen vinkällare går det även bra att lagra sitt vin i garderoben eller i ett rum som exempelvis i en källare, det viktigaste är att rummet har en normal fuktighet. Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på vid vinlagring som till exempel temperaturer, luftfuktighet, ljus och om flaskorna ska lagras liggande eller stående.

Lagra vin - temperatur

Det är viktigt att se över temperaturen vid vinlagring. Är det för varmt vid vinlagringen kommer vinet överhettas. När man lagrar vin ska temperaturen vara runt 10–15 grader. Man ska lagra vin svalt eftersom det gör så att vinerna lagras långsamt och därmed utvecklas fullständigt.

Vinlagring – luftfuktighet

Luftfuktigheten vid vinlagring är viktig att tänka på eftersom vin har naturliga korkar. Det är viktigt att korkarna inte torkar ut, om det skulle hända kommer det in luft i flaskorna och då förstör syret vinet. Det är därför viktigt att flaskorna ligger ner så korken får fukt till sig och inte torkar ut. Luftfuktigheten i en vinkällare bör ligga på 75%.

Lagra vin – ljust eller mörkt?

Vid vinlagring ska vinet helst ligga i ett mörkt rum eller plats. Solljus försämrar vinets färg och kan göra så att smaken blir dålig. Många vinflaskor har mörkt glas för att skydda mot ljus.

Lagra vin stilla

Vinet bör ligga stilla vid vinlagring, då vibrationer stör mognadsgången. Oavsett om du lagrar ditt vin i en vinkällare eller i din garderob ska vinet ligga stilla.

Vin kan man lagra på olika sätt, exempelvis i en vinkällare eller vinställ. Välj det som passar dig bäst, det viktigaste är att man tänker på det ovan för att hålla en bra kvalité på vinet.