Bygga vinkällare hemma

Att ha en vinkällare där man förvarar sina vinflaskor är en dröm för många vinälskare. Att lagra vin i ett vinrum är optimalt om man vill behålla vinets kvalité.

En vinkällare är ett utrymme där man lagrar vinflaskor. Det finns olika utseenden och storlekar på en vinkällare. Ett vinrum hos privatpersoner är vanligare än vad man tror då det finns många som är intresserade av att lagra fina viner, många väljer att bygga vinkällare hemma. Många restauranger väljer även att bygga vinkällare som de har som ett samlingsrum där man kan avnjuta några glas vin, ett mycket uppskattat koncept hos många.

Bygga vinkällare hemma

Är intresserad av att bygga en egen vinkällare finns det några saker som kan vara bra att se över så att allt blir rätt och så att vinet lagras på rätt sätt. Bygger du egen vinkällare får du även bestämma inredning vilket är ett stort plus.

Vill man inte bygga en vinkällare själv finns det många seriösa och bra företag som hjälper en med allt från planering till montering.

Vinlagring.se – hjälper dig att bygga din vinkällare och förverkliga dina vindrömmar.

Stact.se - har allt för att skapa en exklusiv vinkällare.

Bygga vinkällare – tänka på

Det finns som sagt en del saker som kan vara bra att tänka på när man ska bygga en vinkällare hemma. Kolla nedan för våra bästa tips.

Placering

Var i huset/lägenheten ska man bygga sin vinkällare? Det finns olika ställen där du kan placera ditt vinrum, det beror lite på hur ditt hus eller lägenhet är uppbyggd. Man kan bygga vinkällare i en källare, under trappan eller så kan man göra en vinkällare som är inglasad.

Placera mörkt

Det är viktigt att det är helt mörkt eftersom vinet förstörs av solljus. Vinet kan förlora sin färg och få sämre smak vid starkt solljus.

Vinkällare - temperatur

Vinkällarens temperatur är viktig att se över, att ha det för varmt eller kallt förstör ditt vin. Temperaturen ska helst ligga på 10–15 grader för att vinet ska hålla bäst kvalité.

Luftfuktighet i vinkällare

Luftfuktigheten i sitt vinrum bör ligga på 75%. För hög fukt kan orsaka problem som att etiketterna faller av, vilket kan vara problematiskt på dyrare viner. Om luften är för torr kan viner med naturlig kork få in syre vilket förstör vinet.

Vibration

Det är viktigt att vinet ligger helt stilla, det får inte utsättas för vibrationer eller annat buller. Tänk på detta när du bygger din vinkällare.

Ståendes eller liggandes?

Viner ska aldrig lagras stående, de ska alltid ligga ner i rätt läge, detta är viktigt att tänka på när du ska bygga din nya vinkällare. Det är viktigt att vinet i flaskan håller korken blöt, så det inte kommer in något syre i flaskorna.

Bygga vinkällare - inredning

När man har tänkt ut alla viktiga detaljer till sin vinkällare är det dags att börja tänka på designen och inredningen. Vilken stil vill du ha, exklusiv, modern, rustik eller mysig? Det finns många sätt att inreda sitt vinrum på, välj efter din smak och tycke. För ytterligare information om hur du ska tänka när du ska bygga ditt vinrum besök Vinjournalen.se