För vin- och whiskyälskare

Här hittar ni tips och råd

Whisky

Whisky är en spritdryck som man har skapat och tillverkad av spannmål och whisky är en översättning från skotsk och iriska och betyder i stort sett "livets vatten". Efter att man har destillerat spriten i whisky så lagras den på ekfat och det är även där den får sin gyllenbruna färg. Det är även på ekfaten som den utvecklas smakmässigt. Just maltwhisky har en tillverkningsprocess som är liknande vid den som man använder sig av för att brygga öl, men den avslutas alltid med destillation. Whisky har alltid tre stycken huvudingredienser och dessa är jäst, vatten och spannmål men det finns trots det många olika smaker på whisky och man kan även använda sig av andra ingredienser vid tillverkningen av whisky. 

Det är främst valet av spannmål som påverkar smaken på whiskyn men även hur den lagras och hur länge som man väljer att lagra den. Smaken påverkas även av hur man väljer att producera whiskyn även om det endast är till en viss del. Det finns i regel två typer av whiskysorter och dessa är malt whisky är man endast använder sig av olika typer av korn i tillverkningen och grain whisky där de vanligaste spannmålen som man använder sig av är ris, majs, vete, råg och havre. Whiskyn kan gå under flera olika beteckningar beroende på vilket land det är som har tillverkat whiskyn. Under tillverkningen av whiskyn så bryts stärkelsen i de olika spannmålen ned till socker och det är på så sätt som whiskyn får en del av sin fantastiska smak. Det är även på så sätt som de olika smakerna kan påverkas beroende på vilka spannmål som man använder sig av i tillverkningen av whiskyn.